Τροχαίο ατύχημα

Δικαίωμα αποζημίωσης υπάρχει τόσο στις περιπτώσεις όπου η ζημία είναι υλική όσο και στις περιπτώσεις ηθικής βλάβης (σωματική βλάβη ή θάνατος). Συγκεκριμένα, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση ιδίως για:

 • καταστροφή ή μερική ζημία οχήματος
 • καταστροφή άλλων αντικειμένων
 • δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης
 • δαπάνες ιατρικών εξετάσεων
 • πραγματικές ή πλασματικές δαπάνες νοσοκόμου και οικιακής βοηθού
 • δαπάνες ψυχολόγου ή ψυχιάτρου
 • απολεσθέντες μισθούς ή διαφυγόντα κέρδη σε περίπτωση αδυναμίας εργασίας
 • έξοδα μετακίνησης
 • έξοδα κηδείας

Επιπλέον, το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση (για την ακρίβεια χρηματική ικανοποίηση) για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ταλαιπωρία του ή τον τραυματισμό του ή σε περίπτωση θανάτου, οι συγγενείς του θύματος δικαιούνται χρηματική ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του συγγενούς τους.

Στην έννοια του τροχαίου περιλαμβάνεται και το ατύχημα που προκαλείται από κινούμενα οχήματα και λαμβάνει χώρα εκτός οδικού δικτύου, αλλά πάντως σε χώρο που είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Ζητήστε νομική συμβουλή

Ενδεικτικές υποθέσεις μας

 • Σοβαρός τραυματισμός οδηγού μοτοσυκλέτας στην οδό Πειραιώς από όχημα που πέρασε με πορτοκαλί
 • Θανάσιμος τραυματισμός αλλοδαπού τουρίστα από ανατροπή «γουρούνας» που οδηγούσε συγγενικό του πρόσωπο, χωρίς εμπλοκή άλλου οχήματος
 • Θάνατος πεζού που παρασύρθηκε από όχημα ενώ βάδιζε παρανόμως επί της Λωρίδας Εκτάκτου Ανάγκης σε Εθνική Οδό
 • Τραυματισμός αλλοδαπού συνεπιβάτη μοτοσυκλέτας που έπεσε από αυτήν και παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό
 • Νεαρός οδηγός αυτοκινήτου στη λεωφόρο Καποδιστρίου στη Φιλοθέη έπεσε πάνω στον στύλο παράνομα τοποθετηθείσης διαφημιστικής πινακίδας, έκανε γκελ, εξφενδονίστηκε στο απέναντι ρεύμα, χτύπησε σε δένδρο και σκοτώθηκε. Το γραφείο μας πέτυχε την επιδίκαση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη εκ μέρους των γονέων και αδελφών του θύματος εις βάρος της εταιρίας που είχε τοποθετήσει την διαφημιστική πινακίδα από πολιτικά δικαστήρια. Παράλληλα, πετύχαμε επιδίκαση σημαντικής αποζημίωσης και στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του αρμόδιου ΟΤΑ για τον πλημμελή έλεγχο και την παράλειψη να αφαιρέσει την παράνομη πινακίδα.
 • Σύγκρουση οχημάτων σε διασταύρωση των Αθηνών λόγω μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών
 • Θανάσιμος τραυματισμός νεαρού οδηγού, που, τυφλωμένος από φώτα παράνομης διαφημιστικής πινακίδας, προσέκρουσε σε τοίχο.
 • Τραυματισμός νεαρού αλλοδαπού τουρίστα στη Μύκονο σε σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοσυκλέτα ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή των ρευμάτων κυκλοφορίας
 • Θανάσιμος τραυματισμός αλλοδαπής τουρίστριας από χώρα εκτός Ευρώπης στη Μύκονο, όταν η οδηγός της μοτοσυκλέτας, στην οποία επέβαινε, έπεσε σε λακκούβα και χάνοντας τον έλεγχο προσέκρουσε σε δένδρο
 • Σοβαρός τραυματισμός μοτοσυκλετιστή που προσέκρουσε σε πόρτα αυτοκινήτου, την οποία άνοιξε ξαφνικά σταθμευμένο αυτοκίνητο
 • Τραυματισμός ηλικιωμένης κυρίας από αυτοκίνητο με ζημιά κατά την φόρτωσή του σε όχημα εταιρίας οδικής βοήθειας
 • Οδηγός λεωφορείου έπεσε για αδιευκρίνιστους λόγους πάνω σε στάση στην οδό Ακαδημίας όπου περίμενε πλήθος επιβατών. Το γραφείο μας εκπροσώπησε με επιτυχία δύο σοβαρά τραυματίες στην δίκη για την επιδίκαση αποζημίωσης.

Συμβουλές προς εμπλεκόμενους σε τροχαίο ατύχημα

1. Μην παραιτηθείτε με δήλωση έναντι μικρής αποζημίωσης

Συχνά οι εμπλεκόμενοι σε τροχαίο ατύχημα σπεύδουν να συμπληρώσουν φιλική δήλωση προκειμένου  να αποζημιωθούν γρήγορα και  χωρίς διαδικασίες, με αποτέλεσμα να παραιτούνται εν αγνοία τους από πληθώρα δικαιωμάτων τους. 

2. Μην αποθαρρυνθείτε από έλλειψη στοιχείων

Μην αποθαρρύνεστε από τυχόν ανυπαρξία στοιχείων υπέρ σας ή από τυχόν λανθασμένα σχεδιαγράμματα της τροχαίας, ελλιπείς εκθέσεις αυτοψίας κλπ. Η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση ειδικευμένου δικηγόρου είναι λίαν πιθανόν να  δύναται να ανατρέψει την εις βάρος σας δημιουργηθείσα εικόνα.

3. Μην βιαστείτε να συμβιβαστείτε

Μην βιαστείτε να συμβιβάσετε τις απαιτήσεις σας εάν προηγουμένως δεν λάβετε εμπεριστατωμένες νομικές συμβουλές και ιατρικές γνωματεύσεις για την πιθανή εξέλιξη του τραυματισμού σας και των συνεπειών αυτού στο μέλλον, ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχετε αποθεραπευθεί.

4. To όχημα είναι άγνωστο ή ανασφάλιστο ή  έκλεισε η ασφαλιστική

Ακόμη και όταν το υπαίτιο όχημα είναι άγνωστο ή ανασφάλιστο, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση από το «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» εφόσον έχει προηγηθεί προσπάθεια ανεύρεσης του αγνώστου ζημιογόνου οχήματος, π.χ. μέσω της αστυνομίας. Το Επικουρικό Κεφάλαιο καλύπτει επίσης την ευθύνη ζημιογόνου οχήματος ασφαλισμένου σε εταιρία, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε.

5. Υπάρχει ευθύνη και εκεί που δεν τη βλέπετε

Ακόμα και  στην περίπτωση που το ατύχημα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος αλλά σε κακή σηματοδότηση, κακή κατάσταση του οδοστρώματος, ελλιπή φωτισμό, πλημμελή ή παράνομη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, είναι δυνατή η επιδίωξη αποζημίωσης κατά των υπεύθυνων για αυτά προσώπων (πχ. Δήμος ή Περιφέρεια, διαφημιστικές εταιρίες, ΔΕΗ κ.α.).

6. Περισσότεροι δικαιούχοι αποζημίωσης

Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι όλοι όσοι υπέστησαν ζημία στην ελληνική επικράτεια, Έλληνες ή αλλοδαποί, με ή χωρίς άδεια διαμονής, μόνιμοι κάτοικοι, προσωρινώς διαμένοντες ή τουρίστες. Σε περιπτώσεις θανάσιμου ταυματισμού δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι η οικογένεια του θανόντος.

Key Contact

Κυριακή Χ. Μπάλτα

Εταίρος

View profile