ευθύνη δημοσίου

Πυργκαγιά στο Μάτι Αττικής

2023

To διοικητικό δικαστήριο – αγωγές αποζημίωσης

Παράλληλα με την ποινική δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, εκκρεμούν αγωγές αποζημίωσης των παθόντων και των οικογενειών των θυμάτων ενώπιων τον Διοικητικών Δικαστηρίων, με τις οποίες ζητούν χρηματική αποζημίωση των υλικών ζημιών τους και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης τους εξαιτίας των παράνομων ενεργειών και παραλείψεων του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναμένεται ότι η πορεία και τα πορίσματα του ποινικού σκέλους θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο για την βαρύτητα των παράνομων ενεργειών και παραλείψεων του Δημοσίου και το ύψος της αποζημιώσεως που θα επιδικάσουν τα διοικητικά δικαστήρια. Οι δικάσιμοι των αγωγών που έχει καταθέσει η εταιρεία μας  έχουν ήδη προσδιοριστεί, με έναρξη τον Νοέμβριο του 2023.

Κατάθεση πραγματογνώμονα αξιωματικού της πυροσβεστικής στην ποινική δίκη

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 ξεκινά η κατάθεση του αξιωματικού της πυροσβεστικής και πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου. Στο πλαίσιο αυτής ο πραγματογνώμονας απάντα στις ερωτήσεις της έδρας και των συνηγόρων προκειμένου να διαφωτίσει σχετικά με τα εναέρια μέσα που υπήρχαν στην διάθεση των αρχών, τις παραλείψεις που διαπιστώθηκαν και τα όργανα που ήταν μεν αρμόδια, αλλά δεν έπραξαν τα δέοντα για να προλάβουν και να αναχαιτίσουν το νωρίτερο δυνατόν την εξάπλωση της πυρκαγιάς και τις τραγικές συνέπειές της.

Ολοκλήρωση εξέτασης των μαρτύρων

Στις 9 Φεβρουαρίου 2023 ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων προς υποστήριξη της κατηγορίας. Πρόκειται για τα πρόσωπα που βίωσαν προσωπικά την τραγική πυρκαγιά, αλλά και για τους οικείους όσων έφυγαν από την ζωή εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας. 

2022

Έναρξη της ποινικής δίκης

Η ποινική δίκη ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου 2022 ενώπιον του ΣΤ’ Τμήματος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Λόγω του πλήθους των εμπλεκόμενων και συνολικά των 213 μαρτύρων που παραστάθηκαν προς υποστήριξη της κατηγορίας, η πρόεδρος όρισε 4 δικασίμους μόνο για την νομιμοποίηση αυτών. 

Παράλληλα, έχουν ήδη κατατεθεί αγωγές των παθόντων και των οικογενειών των θυμάτων ενώπιων τον Διοικητικών Δικαστηρίων, με τις οποίες ζητούν χρηματική αποζημίωση των υλικών ζημιών τους και ικανοποίηση της ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης τους εξαιτίας των παράνομων ενεργειών και παραλείψεων του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναμένεται ότι η πορεία και τα πορίσματα του ποινικού σκέλους θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο για την βαρύτητα των παράνομων ενεργειών και παραλείψεων του Δημοσίου και το ύψος της αποζημιώσεως που θα επιδικάσουν τα διοικητικά δικαστήρια.

2021

Κλήση κατηγορουμένων στο ποινικό δικαστήριο

Τον Νοέμβριο του 2021 ο Εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή των 26 εκ των 28 κατηγορουμένων στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφαινόμενο στις 30 Μαρτίου 2022 με το υπ’ αρ.1368/2022 βούλευμά του επί της πρότασης του εισαγγελέα, ζήτησε την διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης και απάλλαξε δέκα εκ των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες. Επί του βουλεύματος αυτού ασκήθηκε έφεση από τον Αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Τελικώς, τον Ιούνιο 2022 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπ’ αρ. 860/2022 βούλευμά του διέταξε την παραπομπή 21 κατηγορουμένων στο ακροατήριο για τα ως άνω εγκλήματα.

2018

Παραπομπή στις δικαστικές διαδικασίες

Την επομένη, στις 24 Ιουλίου 2018, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής, ωστόσο τελικά επικεντρώθηκε στην πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στις περιοχές Καλλιτεχνούπολη – Νέο Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι. Πράγματι ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με παραγγελία για διενέργεια κύριας ανάκρισης προς τον 6ο τακτικό ανακριτή Αθηνών για τα εγκλήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεους και μη κατά συρροή. Στην δικογραφία που σχηματίστηκε συσχετίστηκαν μηνύσεις, εγκλήσεις και δηλώσεις προ υποστήριξη της κατηγορίας από μέρους των θυμάτων και των οικογενειών αυτών.

Αρχικα, δεν κινήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος των τότε αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ταξιάρχου της ΕΛ.ΑΣ, του διευθυντή της τροχαίας Αττικής, του Διοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και της περιφερειακής συμβούλου περιφέρειας Αττικής και αρμόδιας για θέματα πολιτικής προστασίας, διότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής τους. Ασκήθηκαν όμως προσφυγές κατά των προσώπων αυτών, κατά το μέρος που η διάταξη απέρριψε την ποινική δίωξη, οι οποίες έγιναν εν μέρει δεκτές από την Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Επίσης ασκήθηκε ποινική δίωξη και σε βάρος του Διοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας  και της ως άνω περιφερειακής συμβόλου. Κατόπιν των ανωτέρω ο ανακριτής απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος 27 προσώπων για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεους και μη κατά συρροή, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν οι τότε Δήμαρχοι Πεντέλης, Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου και η Περιφερειάρχης Αττικής και υψηλά ιστάμενα στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και την κατηγορία του εμπρησμό από αμέλεια εις βάρος του ιδιώτη που δημιούργησε την εστία της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά

Στις 23 Ιουλίου 2018 και μεταξύ των ωρών 16:15 – 16:30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασικής μορφής έκταση στον οικισμό «Νταού Πεντέλης» του Δήμου Πεντέλης. Λίγες ώρες πριν, κάτοικος περιοχής είχε προβεί σε καύση ύλης που δεν έσβησε πλήρως. Έτσι, λόγω του αυξημένου δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τα ξερά χόρτα και την θαμνώδη βλάστηση καθώς και της ολιγωρίας των πυροσβεστικών δυνάμεων, ξέσπασε πυρκαγιά στον οικισμό Νταού Πεντέλης και απέκτησε μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης και ανεξέλεγκτη ένταση.

Η πυρκαγιά διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, τα οποία εξαπλώθηκαν αφενός στις περιοχές Νέο Βουτζά – Μάτι- Κόκκινο Λιμανάκι, αφετέρου στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη. Υπό τις ανωτέρω συνθήκες εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στις περιοχές Καλλιτεχνούπολη – Νέο Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής. Οι αρμόδιες αρχές δεν κατάφεραν να κατασβεσθεί η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καταστρέψει τα πάντα στο διάβα της και να σταματήσει φτάνοντας στην θάλασσα, επισύροντας τον τραγικό θάνατο 102 ανθρώπων, τον τραυματισμό τουλάχιστον 32 ανθρώπων, καθώς και την αποκαλυπτική καταστροφή του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.