Home ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Τροχαίο ατύχημα

Δικαίωμα αποζημίωσης υπάρχει τόσο στις περιπτώσεις όπου η ζημία είναι υλική όσο και στις περιπτώσεις ηθικής βλάβης (σωματική βλάβη ή θάνατος). Συγκεκριμένα, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση ιδίως για:

 • καταστροφή ή ζημία οχήματος
 • καταστροφή άλλων αντικειμένων
 • δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης
 • δαπάνες ιατρικών εξετάσεων
 • πραγματικές ή πλασματικές δαπάνες νοσοκόμου και οικιακής βοηθού
 • δαπάνες ψυχολόγου ή ψυχιάτρου
 • απολεσθέντες μισθούς ή διαφυγόντα κέρδη σε περίπτωση αδυναμίας εργασίας
 • έξοδα μετακίνησης
 • έξοδα κηδείας

Επιπλέον, το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση (για την ακρίβεια χρηματική ικανοποίηση) για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ταλαιπωρία του ή τον τραυματισμό του ή σε περίπτωση θανάτου, οι συγγενείς του θύματος δικαιούνται χρηματική ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του συγγενούς τους.

Στην έννοια του τροχαίου περιλαμβάνεται και το ατύχημα που προκαλείται από κινούμενα οχήματα και λαμβάνει χώρα εκτός οδικού δικτύου, αλλά πάντως σε χώρο που είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Περιπτώσεις που έχουμε χειριστεί:
 • Θανάσιμος τραυματισμός 42χρονης αλλοδαπής, όταν η μοτοσυκλέτα τύπου «γουρούνας», στην οποία επέβαινε ως συνοδηγός, εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε δένδρο. Ψυχική οδύνη 80.000€ σε έκαστο των γονέων και 60.000€ σε έκαστο των αδελφών της.
 • Θάνατος 50χρονου πεζού που, ενώ βάδιζε σε ΛΕΑ σε κλειστή εθνική οδό, τελών σε μέθη με 1,50mg/lt και υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων, παρασύρθηκε από όχημα κινούμενο με ταχύτητα 90 χμ/ώρα με όριο τα 120 χμ/ώρα. Συνυπαιτιότητα πεζού 20%. Ψυχική οδύνη από 40.000 € στην χήρα και σε κάθε τέκνο.
 • Πεζός υπό την επήρεια οινοπνεύματος 1,40 mg/lt και υπό ψυχιατρική αγωγή διασχίζοντας οδό ταχείας κυκλοφορίας σε σημείο, όπου δεν υπάρχει διάβαση πεζών ούτε φανάρι, τραυματίζεται θανάσιμα από διερχόμενο αυτοκίνητο.
 • Πεζός 70 ετών ενώ περπατούσε σε πεζοδρόμιο τραυματίστηκε θανάσιμα από όχημα οδηγούμενο από ανήλικο οδηγό, το οποίο εξετράπη της πορείας του. Ευθύνη και των γονέων του ανηλίκου λόγω ανεπαρκούς εποπτείας του ανηλίκου. Ψυχική οδύνη χήρας και τέκνων από 60.000€ έκαστος.
 • Πεζός 64 ετών ιστάμενος επί του πεζοδρομίου σε στάση λεωφορείου θανατώνεται από αυτοκίνητο οδηγούμενο από ανήλικο οδηγό. Ψυχική οδύνη χήρας 60.000 και τέκνων από 50.000 € έκαστο.
 • Πεζή 50 ετών, ιστάμενη σε στάση λεωφορείου, τραυματίστηκε από όχημα που ανέβηκε στο πεζοδρόμιο. Κάταγμα ποδός, γενικότερες κακώσεις. Νοσηλεία 18 ημερών. Ηθική βλάβη 20.000€ κατά συμβιβασμό.
 • Λεωφορείο χτύπησε νεαρή πεζή ιστάμενη σε κεντρική στάση λεωφορείου και προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα κνήμης. Ηθική βλάβη 20.000€.
 • Συνεπιβάτης μοτοσικλέτας πέφτει και παρασύρεται από παράλληλα προς την μοτοσυκλέτα κινούμενο φορτηγό. Κάταγμα λεκάνης, βλάβη τετρακέφαλου μυός. Αποκλειστική υπαιτιότητα οδηγού μοτοσυκλέτας. Απώλεια μελλοντικών εισοδημάτων 60.000€ και ηθική βλάβη 100.000€.
 • Μοτοσυκλετιστής 23 ετών τραυματίστηκε από αυτοκίνητο που παραβίασε στοπ. Συντριπτικό κάταγμα κνήμης και περόνης, χειρουργική αποκατάσταση. Βάδιση με βακτηρίες επί 5 μήνες. Ηθική βλάβη 40.000€
 • Μοτοσυκλετιστής 50 ετών υπέστη κάκωση αριστερού ώμου και θλαστική βλάβη οφρύος, από υπαιτιότητα οδηγού αυτοκίνητου που παρεισέφρησε στην πορεία του. Αναρρωτική άδεια ενός μηνός. Ηθική βλάβη 3.000 € κατά συμβιβασμό.
 • Πεζή 85 ετών διέσχιζε οδό ταχείας κυκλοφορίας και, ενώ είχε περάσει ήδη το πρώτο ρεύμα κυκλοφορίας, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που ανεξήγητα βγήκε από το διάζωμά του και εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Αποκλειστική υπαιτιότητα οδηγού αυτοκινήτου. Κάκωση αστραγάλου, ακινησία ενός μηνός. Ηθική βλάβη 8.500€
 • Ήσσον θλαστικό τραύμα κεφαλής χωρίς να απαιτηθεί αναρρωτική άδεια. Ηθική βλάβη 1.500€
 • Μοτοσυκλετιστής υπέστη κακώσεις και εκδορές κνήμης χωρίς κάταγμα και άλγος οσφυικής χώρας επί 3μηνο, χωρίς να επέλθει ανικανότητα προς εργασία. Ηθική βλάβη 8.000 €
 • Οδηγός, κινούμενος σε παραλιακή εθνική οδό με ταχύτητα υπερβαίνουσα το όριο κατά 40 χμ/ώρα, εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα με όχημα που προσπάθησε να διανύσει κάθετα την οδό. Κατάγμα 2 πλευρών κα ανικανότητα προς εργασία για ένα μήνα. Συνυπαιτιότητα παθόντος 40%. Ηθική βλάβη 6.000€.
 • Μοτοσυκλετιστής υφίσταται κάταγμα κλείδας από αυτοκίνητο που παρεισέφρησε στην πορεία του. Αναρρωτική άδεια 2 μηνών. Πλασματική δαπάνη οικιακής βοηθού για δύο μήνες 1.000€ και ηθική βλάβη 5.000 €.
 • Άγνωστο δίκυκλο όχημα παρασύρει 60χρονη πεζή οικιακή βοηθό που βάδιζε επί της λεωφόρου, αλλά κοντά στο πεζοδρόμιο. Κάταγμα ρινός. Ηθική βλάβη 4.000€ κατά συμβιβασμό.

Συμβουλές προς εμπλεκόμενους σε τροχαίο ατύχημα

 1. Μην παραιτηθείτε με δήλωση έναντι μικρής αποζημίωσης

Συχνά οι εμπλεκόμενοι σε τροχαίο ατύχημα σπεύδουν να συμπληρώσουν φιλική δήλωση προκειμένου  να αποζημιωθούν γρήγορα και  χωρίς διαδικασίες, με αποτέλεσμα να παραιτούνται εν αγνοία τους από πληθώρα δικαιωμάτων τους. 

 1. Μην αποθαρρυνθείτε από έλλειψη στοιχείων

Μην αποθαρρύνεστε από τυχόν ανυπαρξία στοιχείων υπέρ σας ή από τυχόν λανθασμένα σχεδιαγράμματα της τροχαίας, ελλιπείς εκθέσεις αυτοψίας κλπ. Η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση ειδικευμένου δικηγόρου είναι λίαν πιθανόν να  δύναται να ανατρέψει την εις βάρος σας δημιουργηθείσα εικόνα.

 1. Μην βιαστείτε να συμβιβαστείτε

Μην βιαστείτε να συμβιβάσετε τις απαιτήσεις σας εάν προηγουμένως δεν λάβετε εμπεριστατωμένες νομικές συμβουλές και ιατρικές γνωματεύσεις για την πιθανή εξέλιξη του τραυματισμού σας και των συνεπειών αυτού στο μέλλον, ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχετε αποθεραπευθεί.

 1. To όχημα είναι άγνωστο ή ανασφάλιστο ή έκλεισε η ασφαλιστική

Ακόμη και όταν το υπαίτιο όχημα είναι άγνωστο ή ανασφάλιστο, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση από το «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» εφόσον έχει προηγηθεί προσπάθεια ανεύρεσης του αγνώστου ζημιογόνου οχήματος, π.χ. μέσω της αστυνομίας. Το Επικουρικό Κεφάλαιο καλύπτει επίσης την ευθύνη ζημιογόνου οχήματος ασφαλισμένου σε εταιρία, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε.

 1. Υπάρχει ευθύνη και εκεί που δεν τη βλέπετε

Ακόμα και  στην περίπτωση που το ατύχημα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος αλλά σε κακή σηματοδότηση, κακή κατάσταση του οδοστρώματος, ελλιπή φωτισμό, πλημμελή ή παράνομη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, είναι δυνατή η επιδίωξη αποζημίωσης κατά των υπεύθυνων για αυτά προσώπων (πχ. Δήμος ή Περιφέρεια, διαφημιστικές εταιρίες, ΔΕΗ κ.α.).

 1. Περισσότεροι δικαιούχοι αποζημίωσης

Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι όλοι όσοι υπέστησαν ζημία στην ελληνική επικράτεια, Έλληνες ή αλλοδαποί, με ή χωρίς άδεια διαμονής, μόνιμοι κάτοικοι, προσωρινώς διαμένοντες ή τουρίστες. Σε περιπτώσεις θανάσιμου ταυματισμού δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι η οικογένεια του θανόντος.

Find a lawyer