Glamping

GLAMPING – Το camping πολυτελείας στην Ελλάδα

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις». Εύλογα η προσοχή του μέσου αναγνώστη επικεντρώνεται στον όχι και τόσο γνώριμο όρο glamping.

Τι είναι το glamping ;

 Αρχικά, πρόκειται για μια σύνθετη λέξη απαρτιζόμενη από τις λέξεις glamorous και camping. Όπως μαρτυρούν τα συνθετικά της, η λέξη δηλώνει το camping πολυτελείας, το οποίο ελάχιστα μοιάζει με την τουριστική κατασκηνωτική εμπειρία, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει. Στο glamping η διαμονή λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και υψηλής αισθητικής εγκαταστάσεις πλήρως εναρμονισμένες στο περιβάλλον, όπως δενδρόσπιτα στην καρδιά των δασών, ιγκλού στα παγωμένα ισλανδικά τοπία και ινδιάνικες σκηνές στη μέση της ερήμου. Αντίθετα, στο εσωτερικό τους τα καταλύματα είναι εφοδιασμένα με ανέσεις ζηλευτές ακόμη και για πολυάστερα ξενοδοχεία. Τέλος, όσοι επιλέξουν το glamping για τις διακοπές τους έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πλήρη εμπειρία του τοπίου μέσα από δραστηριότητες που τους φέρνουν σε επαφή με αυτό.

Glamping και τουρισμός

Η ιδέα της απόδρασης σε εξωτικά τοπία δίχως στέρηση της πολυτελούς διαβίωσης δεν είναι απόλυτα νέα, καθώς αποτελούσε συνήθεια Ευρωπαίων ηγεμόνων, ιδίως κατά τα χρόνια της αποικιοκρατίας. Ωστόσο, από τις αρχές του 21ου αιώνα αναπτύχθηκε ως μια νέα μορφή τουρισμού αρχικά στην Αμερική και τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο προσελκύοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σε αυτό συνέβαλε η ανάπτυξη του οικοτουρισμού και η ανάγκη των ανθρώπων να έρθουν σε επαφή με την φύση, χωρίς όμως να απαρνηθούν τις ανέσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 η αξία του glamping στις Η.Π.Α εκτιμήθηκε σε 2,07 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται ότι θα φτάσει τα 4,06 μέχρι το 2026.

Το ελληνικό νομοσχέδιο

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ camping πολυτελείας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Ελλάδα, στο τέταρτο μέρος του νομοσχεδίου «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Τουρισμού αναγνωρίζεται για πρώτη φορά αυτή η μορφή τουρισμού και γίνεται προσπάθεια ρύθμισής της.

Κατ’ αρχάς ορίζεται ως glamping «η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών» και θεσπίζεται το Σήμα Πιστοποίησης Glamping. Δικαίωμα να φέρουν το εν λόγω σήμα θα έχουν τα ξενοδοχεία και τα camping τριών τουλάχιστον αστέρων, τα οποία πληρούν ορισμένα ποιοτικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, πρέπει οι επιχειρήσεις αυτές να παρέχουν διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αυτές μπορούν να είναι διαφόρων τύπων και μεγεθών και πρέπει να δύνανται να συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται. Επιπλέον, οι δομές πρέπει να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό και να χρησιμοποιούνται στο σύνολο των εγκαταστάσεων αυτών υλικά φιλικά προς το φυσικό περιβάλλον. Τέλος, οι επιχειρήσεις οφείλουν, παράλληλα με την παροχή των ως άνω καταλυμάτων, να προωθούν δραστηριότητες θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού, όπως αυτές περιγράφονται στον νόμο 4582/2018.

Αναφορικά με το Σήμα Glamping, θα έχει ειδικό λογότυπο, θα χορηγείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Τουρισμού έπειτα από σχετική αίτηση και θα διαρκεί πέντε έτη με δυνατότητα ανανέωσης. Για την χορήγηση σήματος glamping θα διενεργείται αρχικά έλεγχος πλήρωσης των ποιοτικών κριτηρίων από διαπιστευμένους φορείς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και σύνταξη σχετικής έκθεσης ελέγχου. Η αίτηση προς το Υπουργείο Τουρισμού για την απόκτηση σήματος glamping θα συνοδεύεται από την ως άνω έκθεση, από ειδική μελέτη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τα υλικά και τον περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της δομής και από παράβολο αξίας 100 ευρώ. Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπονται περιπτώσεις ανάκλησης του σήματος και επιβολής κυρώσεων.

Ποιο το μέλλον του glamping στην χώρα μας;

Κατά καιρούς έχει διατυπωθεί έντονη κριτική για την μη αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού ελληνικού πλούτου. Πράγματι, στην χώρα μας υπάρχουν μοναδικού κάλλους τοπία άγνωστα όχι μόνο σε ξένους, αλλά και σε Έλληνες επισκέπτες. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν περιζήτητους προορισμούς glamping ενισχύοντας τον τομέα του τουρισμού και εν γένει την εγχώρια οικονομία.  Απομένει να παρακολουθήσουμε την πρόοδο της σχετικής νομοθεσίας με την ελπίδα ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη θα μεριμνά τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τα συμφέροντα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.