Δικαίωμα αποζημίωσης υπάρχει τόσο στις περιπτώσεις όπου η ζημία είναι υλική όσο και στις περιπτώσεις ηθικής βλάβης (σωματική βλάβη ή θάνατος). Συγκεκριμένα, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση ιδίως για:
Επιπλέον, το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση (για την ακρίβεια χρηματική ικανοποίηση) για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ταλαιπωρία του ή τον τραυματισμό του ή σε περίπτωση θανάτου, οι συγγενείς του θύματος δικαιούνται χρηματική ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του συγγενούς τους.
Στην έννοια του τροχαίου περιλαμβάνεται και το ατύχημα που προκαλείται από κινούμενα οχήματα και λαμβάνει χώρα εκτός οδικού δικτύου, αλλά πάντως σε χώρο που είναι προσβάσιμος στο κοινό.
Συχνά οι εμπλεκόμενοι σε τροχαίο ατύχημα σπεύδουν να συμπληρώσουν φιλική δήλωση προκειμένου να αποζημιωθούν γρήγορα και χωρίς διαδικασίες, με αποτέλεσμα να παραιτούνται εν αγνοία τους από πληθώρα δικαιωμάτων τους.
Μην αποθαρρύνεστε από τυχόν ανυπαρξία στοιχείων υπέρ σας ή από τυχόν λανθασμένα σχεδιαγράμματα της τροχαίας, ελλιπείς εκθέσεις αυτοψίας κλπ. Η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση ειδικευμένου δικηγόρου είναι λίαν πιθανόν να δύναται να ανατρέψει την εις βάρος σας δημιουργηθείσα εικόνα.
Μην βιαστείτε να συμβιβάσετε τις απαιτήσεις σας εάν προηγουμένως δεν λάβετε εμπεριστατωμένες νομικές συμβουλές και ιατρικές γνωματεύσεις για την πιθανή εξέλιξη του τραυματισμού σας και των συνεπειών αυτού στο μέλλον, ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχετε αποθεραπευθεί.
Ακόμη και όταν το υπαίτιο όχημα είναι άγνωστο ή ανασφάλιστο, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση από το «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» εφόσον έχει προηγηθεί προσπάθεια ανεύρεσης του αγνώστου ζημιογόνου οχήματος, π.χ. μέσω της αστυνομίας. Το Επικουρικό Κεφάλαιο καλύπτει επίσης την ευθύνη ζημιογόνου οχήματος ασφαλισμένου σε εταιρία, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε.
Ακόμα και στην περίπτωση που το ατύχημα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος αλλά σε κακή σηματοδότηση, κακή κατάσταση του οδοστρώματος, ελλιπή φωτισμό, πλημμελή ή παράνομη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, είναι δυνατή η επιδίωξη αποζημίωσης κατά των υπεύθυνων για αυτά προσώπων (πχ. Δήμος ή Περιφέρεια, διαφημιστικές εταιρίες, ΔΕΗ κ.α.).
Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι όλοι όσοι υπέστησαν ζημία στην ελληνική επικράτεια, Έλληνες ή αλλοδαποί, με ή χωρίς άδεια διαμονής, μόνιμοι κάτοικοι, προσωρινώς διαμένοντες ή τουρίστες. Σε περιπτώσεις θανάσιμου ταυματισμού δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι η οικογένεια του θανόντος.