Τροχαίο Ατύχημα

Γενικά

Ως τροχαίο ορίζεται το ατύχημα που προκαλείταιι από κινούμενα οχήματα και λαμβάνει χώρα στο οδικό δίκτυο ή και εκτός αυτού, αλλά πάντως σε χώρο που είναι προσβάσιμος στο κοινό.

Συνέπεια των τροχαίων ατυχημάτων είναι υλικές ζημιές, τραυματισμός /θάνατος προσώπου ή συνδυασμός αυτών. Σε δικηγόρο θα απευθυνθείτε για να σας βοηθήσει τόσο με το ποινικό σκέλος όσο και με την αξίωση αποζημίωσης στα πολιτικά δικαστήρια. Δικαίωμα αποζημίωσης υπάρχει τόσο στις περιπτώσεις όπου η  ζημία είναι υλική, δηλαδή προκλήθηκαν βλάβες σε όχημα ή σε αντικείμενα, όσο και όπου προκλήθηκε σωματική βλάβη ή θάνατος.

Περαιτέρω, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για υλικές ζημιές,  ιατρικά και λοιπά έξοδα, πλασματικές δαπάνες νοσοκόμου και οικιακής βοηθού, για απολεσθέντες μισθούς ή διαφυγόντα κέρδη σε περίπτωση αδυναμίας εργασίας για το χρονικό διάστημα διαρκείας της, τυχόν έξοδα κηδείας κλπ.

Επιπλέον, το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την ταλαιπωρία και στενοχώρια του και σε περίπτωση θανάτου, οι συγγενείς του θύματος  δικαιούνται πέραν τυχόν αξιώσεών τους για υλικές ζημιές και χρηματική ικανοποίηση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του συγγενούς τους.

Ιδιαίτερη προσοχή! Μην σπεύσετε να παραιτηθείτε των δικαιωμάτων σας με δήλωση έναντι πενιχρής αποζημίωσης.

Μην αποθαρρύνεστε από τυχόν ανυπαρξία στοιχείων υπέρ σας ή από τυχόν λανθασμένα σχεδιαγράμματα της τροχαίας, ελλιπείς εκθέσεις αυτοψίας κλπ. Η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση ειδικευμένου δικηγόρου είναι λίαν πιθανόν να  δύναται να ανατρέψει την εις βάρος σας δημιουργηθείσα εικόνα.

Επίσης, μην βιαστείτε να συμβιβάσετε τις απαιτήσεις σας εάν προηγουμένως δεν λάβετε εμπεριστατωμένες νομικές συμβουλές και ιατρικές γνωματεύσεις για την πιθανή εξέλιξη του τραυματισμού σας και των συνεπειών αυτού στο μέλλον, ακόμα κι αν φαίνεται ότι έχετε αποθεραπευθεί.

Ακόμη και όταν το υπαίτιο όχημα είναι άγνωστο ή ανασφάλιστο, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση από το ΝΠΔΔ «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» εφόσον έχει προηγηθεί προσπάθεια ανεύρεσης του αγνώστου ζημιογόνου οχήματος, π.χ. μέσω της αστυνομίας.

Αλλά και  στην περίπτωση που το ατύχημα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος αλλά σε κακή σηματοδότηση, κακή κατάσταση του οδοστρώματος, ελλιπή φωτισμό, πλημμελή ή παράνομη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, είναι δυνατή η επιδίωξη αποζημίωσης κατά των υπεύθυνων για αυτά προσώπων (πχ. Δήμος ή ΟΤΑ γενικότερα, διαφημιστικές εταιρίες, ΔΕΗ κ.α.). Όταν ευθύνεται το Δημόσιο για την πρόκληση της ζημίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις για την λεγόμενη αστική ευθύνη του Δημοσίου για κάθε πράξη ή παράλειψη των οργάνων του και η υπόθεση δικάζεται συνήθως ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Δικαιούχοι αποζημίωσης είναι όλοι όσοι υπέστησαν ζημία στην ελληνική επικράτεια, Έλληνες ή αλλοδαποί, με ή χωρίς άδεια διαμονής, μόνιμοι κάτοικοι, προσωρινώς διαμένοντες ή τουρίστες.

Ενδεικτικές περιπτώσεις που έχει χειριστεί επιτυχώς η εταιρία μας

 • Σοβαρός τραυματισμός Αγγλίδας τουρίστριας στην Ζάκυνθο που επέβαινε σε μισθωμένη τετράτροχη μοτοσυκλέτα από αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού – συζύγου της, χωρίς εμπλοκή άλλου οχήματος
 • Θάνατος πεζού που παρασύρθηκε από όχημα ενώ βάδιζε παρανόμως επί της Λωρίδας Εκτάκτου Ανάγκης σε Εθνική Οδό
 • Σύγκρουση οχημάτων σε διασταύρωση των Αθηνών λόγω μη λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών
 • Σοβαρός τραυματισμός οδηγού μοτοσυκλέτας στην οδό Πειραιώς από όχημα που πέρασε με πορτοκαλί
 • Μόνιμη μερική ανικανότητα προς εργασία αλλοδαπού συνεπιβάτη μοτοσυκλέτας από πτώση από μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο αδελφός του
 • Τραυματισμός αλλοδαπού συνεπιβάτη μοτοσυκλέτας που έπεσε από αυτήν και παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό
 • Τραυματισμός ηλικιωμένης κυρίας από αυτοκίνητο με ζημιά κατά την φόρτωσή του σε όχημα εταιρίας οδικής βοήθειας
 • Θανάσιμος τραυματισμός αλλοδαπού τουρίστα από ανατροπή «γουρούνας» που οδηγούσε συγγενικό του πρόσωπο, χωρίς εμπλοκή άλλου οχήματος
 • Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού αυτοκινήτου λόγω πρόσκρουσης σε στύλο διαφημιστικής πινακίδας
 • Τραυματισμός μοτοσυκλετιστή που προσέκρουσε σε πόρτα αυτοκινήτου, την οποία άνοιξε ξαφνικά σταθμευμένο αυτοκίνητο
 • Θανάσιμος τραυματισμός αλλοδαπής τουρίστριας από χώρα εκτός Ευρώπης στη Μύκονο, όταν η οδηγός της μοτοσυκλέτας, στην οποία επέβαινε, έπεσε σε λακκούβα και χάνοντας τον έλεγχο προσέκρουσε σε δένδρο
 • Τραυματισμός νεαρού αλλοδαπού τουρίστα στη Μύκονο σε σύγκρουση αυτοκινήτου με μοτοσυκλέτα ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή των ρευμάτων κυκλοφορίας
 • Θανάσιμος τραυματισμός νεαρού οδηγού, που, τυφλωμένος από φώτα παράνομης διαφημιστικής πινακίδας, προσέκρουσε σε τοίχο.