Η διαμεσολάβηση ως θεσμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στοχεύει στην εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών με συμφωνία των ίδιων των ενδιαφερομένων μερών με την βοήθεια διαπιστευμένου διαμεσολαβητή.
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υπάγουν στην ταχεία διαδικασία της διαμεσολάβησης κάθε αστική ή εμπορική διαφορά τους (εφόσον έχουν την εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της), εθνικού ή διασυνοριακού χαρακτήρα.
Η συμφωνία που θα καταλήξουν, καταγράφεται σε πρακτικό και μπορεί να κατατεθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους στην γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου και αποτελεί εκτελεστό τίτλο έναντι του άλλου μέρους (εκτελείται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση).
ΥΑΣ σε 3 βήματα
Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία
Πριν την άσκηση της αγωγής είναι υποχρεωτική μία πρώτη ενημερωτική συνάντηση (ΥΑΣ), κατά την οποία τα μέρη ενημερώνονται για την διαδικασία της διαμεσολάβησης από διαπιστευμένο διαμεσολαβητή:
Συνέπειες για τη δίκη
Μετά την ΥΑΣ
Αφού διενεργηθεί η ΥΑΣ και τα μέρη το συμφωνήσουν ή σε περίπτωση που τα μέρη πρέπει υποχρεωτικά να προσπαθήσουν να λύσουν την διαφορά τους με διαμεσολάβηση (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ρήτρας διαμεσολάβησης), υπογράφεται συμφωνητικό υπαγωγής στη διαμεσολάβηση, η οποία:
Διαθέτουμε χωριστές αίθουσες, πλήρως εξοπλισμένες και διαμορφωμένες κατάλληλα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της διαμεσολάβησης και να εξασφαλίζεται η ελευθερία έκφρασης των μερών και η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας. Με εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε στην δική σας συμφωνία ιδίως σε διαφορές:
Πλεονεκτήματα
Ισχυρό πλεονέκτημα της διαμεσολάβησης είναι ο εκούσιος χαρακτήρας της, σύμφωνα με τον οποίο τα μέρη μπορούν να οργανώσουν την διαδικασία με τον δικό τους τρόπο και στον δικό τους χώρο και πάντα με τη βοήθεια διαμεσολαβητή να αναζητήσουν λύσεις που εξυπηρετούν ουσιαστικά τα συμφέροντά τους, κάτι το οποίο ενδέχεται να μην διασφαλιστεί με την προσφυγή στα δικαστήρια.
Οι διαμεσολαβητές είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικώς εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι από Φορέα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών και εγγεγραμμένοι σε Μητρώο Διαμεσολαβητών που τηρείται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για να λάβουν την πιστοποίηση παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια διαμεσολάβησης και μετεκπαιδεύονται τακτικά προκειμένου να διατηρούν αλλά και να προάγουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Η διαπίστευση χορηγείται σε όσους επιτύχουν βαθμό τουλάχιστον 70% σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με το νόμο και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας απαράβατες αρχές κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους είναι η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, η ουδετερότητα και η εχεμύθεια. Η παράβαση κάθε μίας από αυτές επισύρει σοβαρές αστικές, ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Προς διασφάλιση της διαδικασίας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στον διαμεσολαβητή να διατηρεί οποιαδήποτε σχέση με κάποιο από τα μέρη όπως ιδίως προσωπική ή επαγγελματική (π.χ. ο διαμεσολαβητής να έχει ενεργήσει στο παρελθόν ως δικηγόρος κάποιου μέρους).