Ατύχημα και αποζημίωση

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει. Η αποζημίωση είναι σχεδόν πάντοτε σε χρήμα, δηλαδή χρηματική.

Ποια ενέργεια θεωρείται κάθε φορά “παράνομη” καθορίζεται από την σχετική νομοθεσία, από ειδικούς κανονισμούς και από τις γενικές αρχές του δικαίου, όπως αυτές εξειδικεύονται από τα Δικαστήρια.

Στην περίπτωση ατυχήματος η βλάβη του σώματος ή της υγείας πρέπει οφείλεται σε παράνομη πράξη που προκλήθηκε από υπαιτιότητα, δηλαδή εξ αμελείας ή με δόλο. Και εδώ για να κριθεί ο βαθμός της υπαιτιότητας συνεκτιμώνται διάφοροι παράμετροι και ιδιαίτερες συνθήκες.

Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι συγκεκριμένη παράνομη και υπαίτια πράξη οδήγησε σε συγκεκριμένη ζημία, αποτιμά τη ζημία (υλική και ηθική) και επιδικάζει συγκεκριμένη χρηματική αποζημίωση.

Μάθετε τα δικαιώματα σας χωρίς δεσμεύσεις

Preloader
 • ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΡΠΥΛΟΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ «ΚΩΣΤΑΚΟΣ»

  Κατά τη διάρκεια ναυτικής στρατιωτικής άσκησης έξω από τη Σάμο, το ε/γ – ο/γ «ΣΑΜΑΙΝΑ» εμβόλισε και βύθισε την τορπιλο-πυραυλάκατο «ΚΩΣΤΑΚΟΣ», παρασύροντας στον υγρό τάφο 4 νεαρούς (υπ)αξιωματικούς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Το γραφείο μας εκπροσώπησε τους διασωθέντες στην επιδίωξη χρηματικής ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης, αλλά και τις οικογένειες των 4 αδικοχαμένων, επιτυγχάνοντας αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση ψυχικής οδύνης τόσο από την πλοιοκτήτρια εταιρία του «ΣΑΜΑΙΝΑ» όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο, καθόσον κρίθηκε ότι υπήρξε υπαιτιότητα και των δύο πλοίων για το τραγικό συμβάν.

 • ΝΑΥΑΓΙΟ DON RICARDO ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΑ

  Το Νοέμβριο του 1997, στο δίαυλο της Κέας, το φορτηγό πλοίο DON RICARDOεμβολίστηκε από το συριακό πλοίο MUHIEDDINE VII και βυθίστηκε αύτανδρο με το 5μελές πλήρωμά του, αποτελούμενο από 1 ρώσσο και 4 λιθουανούς ναυτικούς. Κατόπιν συντηρητικής κατάσχεσης του συριακού πλοίου και σφοδρού δικαστικού αγώνα, το γραφείο πέτυχε την αποζημίωση των οικογενειακών του πληρώματος.

 • ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ

  Από κακή συνεννόηση με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, ο πιλότος ουκρανικού Γιάκοβλεφ με προορισμό τη Θεσσαλονίκη αποπροσανατολίστηκε, με αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους στα Πιέρια Όρη και τον χαμό και των 72 επιβαινόντων. Το γραφείο εκπροσώπησε τις οικογένειες των 27  εξ αυτών (συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του πληρώματος), επιτυγχάνοντας αποζημίωση τόσο από την ουκρανική αεροπορική εταιρία Aerosvit όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο.

 • ΠΤΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ FALCON

  Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 το υπουργικό αεροσκάφος τύπου Falcon μεταφέροντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τη συνοδεία του στο Βουκουρέστι για τη  Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, έχασε απότομα ύψος  και όσοι δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, χτύπησαν θανάσιμα στα τοιχώματα. Από τα 7 θύματα, το γραφείο μας εκπροσώπησε την οικογένεια ενός μέλους του πληρώματος.

 • ΝΑΥΑΓΙΟ “ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ”

  Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 έξω από το λιμάνι της Πάρου έλαβε χώρα η δεύτερη πιο πολύνεκρη ναυτική τραγωδία στα ελληνικά χρονικά, όταν το Ε/Γ – Ο/Γ ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ – λόγω σωρείας παραβάσεων κανόνων ασφαλούς πλοήγησης και λοιπών κανονισμών ασφαλείας – προσέκρουσε στις νησίδες «Πόρτες»  και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 81 επιβάτες. Το γραφείο μας εκπροσώπησε επαξίως τις οικογένειες 20 θυμάτων, καθώς και ικανό αριθμό επιζώντων, στη δικαστική επιδίωξη αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης ψυχικής οδύνης και ηθικής βλάβης.

 • ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΕΚΑΒ

  Συγκλονίζεται το Πανελλήνιο όταν τον Ιανουάριο του 2001 ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, μεταφέροντας ηλικιωμένο ασθενή από τα Δωδεκάνησα στην Αθήνα, πέφτει και συντρίβεται στο Αιγαίο Πέλαγος, παρασύροντας στον υγρό τάφο και τους 5 επιβαίνοντες. Το γραφείο μας εκπροσώπησε τους συγγενείς των δύο εκ των πέντε θυμάτων.

 • ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» 

  Το γραφείο μας εκπροσώπησε 10 ασθενείς που χειρουργήθηκαν στην καρδιά στο ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών σοβαρότητας σε διάφορα σημεία του σώματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης Αν και το Νοσοκομείο ισχυρίστηκε ότι το συμβάν ήταν τυχαίο και οφειλόταν στις συνθήκες των ασθενών (σακχαρώδης διαβήτης) τελικά αποδείχθηκε ότι τα περιστατικά οφείλονταν στην πλημμελή γείωση της χειρουργικής αίθουσας.

 • ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

  Φυλακισμένοι απεβίωσαν στο κελί τους στις Φυλακές Κορυδαλλού λόγω φωτιάς που άναψαν οι ίδιοι για διαμαρτυρία και φούντωσε χωρίς να μπορέσουν να την περιορίσουν.  Κρίθηκε αμετάκλητα ότι, παρά το συντρέχον πταίσμα των θυμάτων, υπήρξε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου λόγω ελλιπών μέτρων πυροπροστασίας και καθυστέρησης των αρμοδίων οργάνων στην πυρόσβεση και στον απεγκλωβισμό των φυλακισμένων.

 • ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΘΛΙΒΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ

  Ρουμάνος ναυτικός συνθλίβεται από την πόρτα ανελκυστήρα σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Λιβερίας και αποβιώνει 5 ημέρες αργότερα, επειδή η πλοιοκτήτρια δεν μερίμνησε για τη αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο στην ξηρά. Απώλεια διατροφής και ικανοποίηση ψυχικής οδύνης στη σύζυγο.

 • Γ.Ν.Α. ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

  Με απόφαση του ΣτΕ δίνεται τέλος στον σφοδρό δικαστικό αγώνα που ξεκίνησαν κατά του Γ.Ν.Α. Ερυθρός Σταυρός οι γονείς νεαρού πολυτραυματία σε τροχαίο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ασθενοφόρο κατά την διακομιδή του από τον Ερυθρό Σταυρό στο ΚΑΤ για αντιμετώπιση των καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, επειδή το προσωπικό του «Ερυθρός Σταυρός», παρά τα φανερά συμπτώματα, δεν αντελήφθη ότι ο ασθενής είχε υποστεί αιμορραγία στον εγκέφαλο και δεν του χορήγησε την κατάλληλη αγωγή, με αποτέλεσμα να αποβιώσει ακριβώς κατά την άφιξη του ασθενοφόρου στο ΚΑΤ.

 • ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ

  Τον Μάιο του 2015 χτυπά κεραυνός τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού εν ώρα λειτουργίας. Από τον κεραυνό τραυματίζεται ελαφρά ένα γκρουπ τουριστών και σοβαρά μία Λετονή τουρίστρια η οποία μετά από μήνες νοσηλείας σε κωματώδη κατάσταση τελικά αποβιώνει. Το γραφείο μας εκπροσωπεί την οικογένεια της θανούσας σε αγωγή αποζημίωσης για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

 • ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

  Από την πυρκαγιά στο Μάτι κάηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. Επίσης υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Η εταιρεία μας έχει αναλάβει την άσκηση συλλογικής  αγωγής αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Τροχαίο ατύχημα

Ιατρική ευθύνη

Εργατικό ατύχημα

Ναυτεργατικό ατύχημα

ναυτεργατικό

Ναυτικό ατύχημα

Ατύχημα στη θάλασσα

Φυσικές καταστροφές

αποζημίωση

Δημόσιο και Ο.Τ.Α

αποζημίωση

Προστασία Καταναλωτή

ελαττωματικό προϊόν

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης

Σε περίπτωση θανάτηφόρου ατυχήματος, αποζημίωση δικαιούται η οικογένεια του θύματος με τη μορφή της χρηματικής ικανοποίησης της ψυχικής τους οδύνης ένεκα του ατυχήματος.

Η έννοια της οικογένειας δεν ρυθμίζεται εξαντλητικά στον νόμο. Μολονότι τα Δικαστήρια έχουν διαμορφώσει έναν σχετικά στενό κύκλο συγγενικών προσώπων τα οποία θεωρούν οικογένεια, παρατηρείται μία τάση διεύρυνσης των δικαιούμενων προσώπων με βάση τον πραγματικό συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των προσώπων.

Για παράδειγμα, αν και μέχρι πρότινος δεν γινόταν δεκτό, πλέον υπάρχουν μεμονωμένες αποφάσεις που επιδικάζουν χρηματική αποζημίωση ψυχικής οδύνης σε μέλη ελεύθερης ένωσης, συμβίους κ.λπ., με κριτήριο βέβαια πάντα την πραγματική σχέση με τον θανόντα.

δικαιούχοι αποζημίωσης

Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέεται ο νόμιμος εκπρόσωπος του δικαιούχου στη δίκη με τον πραγματικό δικαιούχο της αποζημίωσης. Για παράδειγμα, εάν δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ανήλικο, θα εκπροσωπηθεί στο Δικαστήριο από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα γονείς τους, για να επιδικαστεί όμως αποζημίωση στο ίδιο το τέκνο.

Key Contact

Κυριακή Χ. Μπάλτα

Εταίρος

View profile